Homefelelos szerencsejatekozasA túlzott szerencsejátékozás legnagyobb kockázatai

A túlzott szerencsejátékozás legnagyobb kockázatai

A túlzott szerencsejátékozás legnagyobb kockázatai

Köztudott, hogy a szerencsejátékozás súlyos függőség kialakulásához vezethet, ezért csak mértékkel szabad hódolnod ennek a szenvedélynek. Sajnos az életed több területére is igen komoly hatást gyakorolhat a túlzásba vitt játék. Külön problémát jelenthet, hogy a függőség általában fokozatosan és szinte észrevétlenül alakul ki az érintetteknél. Sokszor csak akkor derül fény a problémára, amikor már nagy a baj. Cikkünkben azt foglaljuk össze, hogy általánosságban véve milyen következményekkel járhat a mértéktelen szerencsejátékozás, illetve hogy gond esetén pontosan hová lehet fordulni a panaszokkal.

Pénzügyi problémák

Ha nem tudsz magadnak mértéket szabni, akkor hamar pénzzavarba kerülhetsz és komoly adósságokba verheted magadat. Elképzelhető, hogy a végén már a legszükségesebb dolgokat sem tudod megvenni magadnak és a családodnak. A csekkek be nem fizetése miatt kikapcsolhatják Nálad a közmű-szolgáltatást, valamint a törlesztőrészletek vagy a bérleti díj elmaradása esetén akár az otthonodat is elveszítheted.

Testi egészség romlása

Nem tesz jót a szervezetednek, ha folyamatosan a lakásban gubbasztasz és nem mész ki a friss levegőre. A szemed tönkremehet a képernyő közelről való bámulása miatt. A folyamatos ülés hatására elhízhatsz és romolhat a fizikai erőnléted. Még rosszabb a helyzet, ha a gép előtt egészségtelen ételeket és italokat fogyasztasz. Így sajnos hamar tönkreteheted az egészségedet. A mozgáshiány és a helytelen táplálkozás miatt cukorbetegség, magas vérnyomás, valamint szív- és érrendszeri problémák jelentkezhetnek Nálad. Ha éjjel szoktál a gép előtt ülni, akkor a pihenés hiánya miatt folyamatosan fáradtnak érezheted magadat. Az elalvás is nehezebb lehet azután, hogy egész éjjel a vibráló képernyőt bámultad.

Mentális gondok

A lelkedre sincsen jó hatással a szerencsejátékozás során átélt stressz, mert ingerlékenyebbé válsz tőle. Az állandó, mesterségesen fenntartott izgalomszint hatására a hétköznapi élet már túl unalmasnak tűnhet számodra. Folyamatos vágyat érezhetsz arra, hogy újra és újra a szerencsejátékozással foglalkozz. Nem tudsz semmire sem igazán koncentrálni, mert fejben mindig máshol vagy. Talán mondani sem kell, hogy ez mennyire lecsökkenti az élet egyéb területein nyújtott teljesítményedet. Mivel ennek hatására sikertelenséget élsz át, ezért még inkább a szerencsejátékok világába menekülsz. A hozzátartozóid előtti titkolózás is komoly terhet ró Rád.

Társadalmi elkülönülés

Ha túlzásba viszed a szerencsejátékozást, akkor valószínűleg sokkal keveset jársz társaságba, mint régen. Elképzelhető, hogy a baráti kapcsolataid már meg is szakadtak emiatt. Talán már az idejét sem tudod, hogy mikor utaztál el valahová, illetve hogy mikor kerested fel legutóbb az ismerőseidet.

Családi konfliktusok

A szenvedélyed bizony rányomhatja a bélyegét a párkapcsolatodra. Elképzelhető, hogy hamarosan elveszíted a párodat a folyamatos konfliktusok miatt. Ha állandóan a nyerőgépek előtt ülsz, akkor nem tudsz eleget foglalkozni a gyermekeiddel, ráadásul rossz példát mutatsz nekik. A titkolózás és a hazudozás sem vezet semmire, mert az igazság előbb-utóbb úgyis kiderül. Ha nem tudsz magadnak mértéket szabni, akkor akár el is veszítheted a családodat.

Munkahelyi problémák

Amennyiben a munkahelyeden is csak arra tudsz gondolni, hogy mikor játszhatsz már végre, akkor előbb-utóbb bajba fogsz kerülni. Ha a felettesed rajtakap, amint éppen online rulettezel, akkor akár búcsút is mondhatsz az állásodnak. A koncentráció hiánya szintén problémákat okozhat. A munkahelyi teljesítményed csökkenése miatt nem csupán a főnökeid nézhetnek Rád ferde szemmel, hanem a munkatársaid is. Ha pedig elsősorban éjjel szoktál szerencsejátékozni, akkor a kialvatlanság is rányomhatja a bélyegét a napodra. Végül, de nem utolsósorban a szenvedélyed miatt kevesebb időd lehet arra, hogy továbbképezd magadat, ezért az előléptetésről és a fizetésemelésről is elfeledkezhetsz.

Játssz mértékkel!

Alapesetben nincs semmi baj a szerencsejátékozással, ha képes vagy magadnak határokat szabni. Ma már szinte mindegyik legális internetes portálon van arra lehetőség, hogy önkorlátozó intézkedésekkel vess gátat a függőségednek. Ha viszont úgy érzed, hogy nem vagy képes magadtól leállni, akkor kapcsolatba léphetsz egy-egy segítő szervezettel, ahol további hasznos tanácsokat és gyakorlati segítséget kaphatsz.

Például a Névtelen Szerencsejátékosok közössége telefonon és emailben érhető el. Az ELTE Szerencsejátékos Telefonvonal, illetve az Emberbarát Alapítvány szintén jó választás lehet problémás helyzetben. Szükség esetén akár egyénileg is felkereshetsz egy pszichiátert vagy egy pszichológust.

Ne szégyelld, ha függőséggel küzdesz, mert rengeteg ember járt már hasonló cipőben. A mértéktartás nem könnyű, de elegendő akaraterővel és profi segítséggel lehetséges! Így rengeteg fájdalomtól kímélheted meg önmagadat és a szeretteidet.

https://feelinglucky.hu/wp-content/uploads/túlzott-szerencsejátékozás-kockázatai.jpg
<img id="postThumbnailImageTopLeftPostContent" class="postThumbnailImageTopLeftPostContent" src="https://feelinglucky.hu/wp-content/uploads/túlzott-szerencsejátékozás-kockázatai.jpg" width="300" height="200" alt="A túlzott szerencsejátékozás legnagyobb kockázatai">