Skip to content

Hogyan segíthetsz valakinek, aki szerencsejáték-függőségben szenved?

Hogyan segíthetsz? - Szerencsejáték-függőség esetén

Sajnos nem vagy könnyű helyzetben, ha az egyik szerettednek szerencsejáték-függősége van. Mivel ez a tény már önmagában is traumatizáló hatású, ezért érthető, hogy mindent meg akarsz tenni az ismerősöd gyógyulásáért. Sajnos viszont el kell fogadnod, hogy senkit sem tudsz megmenteni, akármilyen keményen is próbálkozol. De szerencsére vannak olyan dolgok, amelyekkel segítséget nyújthatsz a függőségben szenvedő szerettednek. Az alábbi tippek megfogadása természetesen még nem helyettesíti az orvosi kezelést és a szakszerű tanácsadást, de kiindulópontnak megfelel. Olvasd el a Feeling Lucky cikkjét, hogy tudd, hogy mit kell tenned a problémás helyzetben.

Hívd fel az ismerősöd figyelmét a bajra

A függőség általában lassan és szinte észrevétlenül alakul ki, ezért nem is biztos, hogy a szeretted tisztában van azzal, hogy mekkora a baj. Ha esetleg még nem kerítettél rá sort, akkor mindenképpen szólj neki arról, hogy azt gyanítod, hogy szerencsejáték-függősége lehet. A hangmened legyen kedves, udvarias és aggódó. Ne vádaskodj és ne szidd le a függőségben szenvedő ismerősödet. Ha ő nem ért Veled egyet, akkor legalább kérd meg arra, hogy gondolkodjon el ezen az eshetőségen és hogy vigyázzon magára.

Támogasd Őt lelkileg

Aki függővé válik, az egy kellemetlen érzéstől egy kellemesebb irányába akar elmenekülni, csak rossz eszközt választ a célja elérésére. Tegyük fel tehát, hogy az ismerősöd mondjuk szenved az életében lévő ürességtől (kellemetlen érzés), és arra vágyik, hogy valami megnyugtassa és betöltse a benne lévő űrt (kellemes érzés). A célja elérése érdekében pedig szerencsejátékokkal (eszköz) múlatja az időt. Viszont megpróbálhatod Őt ébreszteni arra, hogy a játék helyett más, sokkal kevésbé destruktív “eszközöket” (például értékes emberi kapcsolatok létesítését, új hobbi keresését, stb.) is választhat a közérzete javítása érdekében. A példánál maradva igyekezz olyan dolgokat tenni, amikkel csökkentheted az Ő életében lévő ürességet. Biztosítsd arról, hogy számíthat Rád, ha lelki támogatásra van szüksége.

Ne segíts fenntartani a függőségét

Ha az egyik szeretted szerencsejáték-függőségben szenved, akkor valószínűleg előbb-utóbb pénzt fog Tőled kérni. Bár nehéz lesz Neki nemet mondani, de mégis meg kell tagadnod a kérését, mert különben csak fenntartod azt az ördögi kört, amelyben van. Így sosem érheti el azt a mélypontot, ahol ráébredhet arra, hogy valóban komoly a baj. Ha pedig nem tudatosodik benne a probléma súlyossága, akkor valószínűleg minden a régiben marad. Ha pedig mégsem szeretnéd tétlenül nézni az ismerősöd szenvedését, akkor legalább ne pénzt adj Neki, hanem “csupán” ételt, vagy fizesd be helyette a rezsiszámláit. Így nem tudja az adományodat szerencsejátékozásra költeni.

Kérj Te is segítséget

Egy függő ember komoly negatív hatást gyakorol a környezetére is. Jól tudják ezt a szakemberek is, ezért ma már több olyan csoport közül lehet választani, ahová a szerencsejáték-függők családtagjai és barátai járnak. Ez azért is jó, mert a megoldás megtalálása gyakran csak átfogó intézkedésekkel lehetséges. Sokszor a családtagoknak és a barátoknak is változniuk kell a függőség felszámolása érdekében. Lehetőleg Te is próbálj meg egy ilyen csoporthoz csatlakozni.

Segítség a szerencsejáték-függőknek

A fentebbi tanácsok általában jó kiindulópontot jelentenek, ha az egyik ismerősödnek szerencsejáték-függősége van, de természetesen minden eset egyedi. Sok múlik a helyzet súlyosságán is. A Feeling Lucky csapata szerint mindenképpen próbáld meg rávenni az ismerősödet arra, hogy kérjen szakszerű segítséget. De kérlek azt se feledd el, hogy nem tudod a függő embereket megmenteni, “csak” segítő kezet nyújthatsz Nekik a bajban. Az pedig már az ő döntésük, hogy elfogadják-e a támogatásod.