Skip to content

Hogyan hagyható abba a túlzásba vitt szerencsejátékozás?

Hogyan hagyható abba a szerencsejátékozás

Ha az utóbbi időben túlzásba estél a játékot illetően és nem tudtál korlátokat szabni magadnak, akkor talán már tudatosult Benned annak a veszélye, hogy függővé válhatsz. Ilyenkor minél hamarabb lépned kell, és nem szabad megvárnod, hogy még jobban eldurvuljon a helyzet. Ha az esetedben az önkorlátozó lehetőségek nem bizonyultak elég hatásosnak, akkor még drasztikusabb eszközökre lesz szükséged. Például élhetsz az önkizárás (önkitiltás) eszközével a legális online kaszinókban és sportfogadási oldalakon, ezért érdemes megfontolnod ennek a mentőövnek a kihasználását. Az alábbi cikkben arról írunk, hogy mit kell tenned a túlzásba vitt szerencsejátékozás esetén.

Mire szolgál a Jelentős Önkorlátozó Nyilatkozat?

A Jelentős Önkorlátozó Nyilatkozat segítségével kizárhatod annak a lehetőségét, hogy online vagy offline szerencsejátékokat játssz. Arra is alkalmad nyílik, hogy megjelöld azokat a játékfajtákat vagy -szervezőket, amelyektől távol akarod tartani magadat.

Milyen hosszú ideig él a tiltás?

Te határozhatod meg, hogy mennyi időre kívánod magadtól megtagadni a játék lehetőségét. Az időtartam jelenleg egy, három vagy öt év lehet. 180 nap alatti önkorlátozást nem lehet visszavonni, tehát legalább fél évig biztosan távol tudod magadat tartani a játéktól.

Mit kell tenned?

Annyi a teendőd, hogy ki kell töltened az interneten elérhető SZF_42 jelű Jelentős Önkorlátozó Nyilatkozatot, és postai úton el kell küldened a Szerencsejáték Felügyeletnek. A dokumentum személyesen is leadható a Szerv hivatalos ügyfélszolgálatán, illetve a Területi Kirendeltségeken. Ha valamilyen ok folytán nem akarod vagy nem tudod kitölteni a papírt, akkor magadtól is megfogalmazhatod a nyilatkozatot. Amennyiben van Ügyfélkapud, akkor az úgynevezett e-Papír szolgáltatást is használhatod a nyilatkozat kitöltéséhez. A Szerencsejáték Felügyelet honlapján találhatsz ehhez egy útmutatót is. Csupán a legalapvetőbb adataidat (pl. a nevedet és az azonosító okmányaid számát) kell megadnod a papíron. Postai benyújtás esetén szükséged lesz két tanú aláírására is.

Mi történik ezután?

A neved bekerül a játékosvédelmi nyilvántartásba. A játékszervezőknek hozzáférésük van ehhez a dokumentumhoz, és ha érzékeli a rendszerük, hogy rajta vagy a tiltólistán, akkor nem engedélyezik Neked sem a regisztrációt, sem a belépést. A saját, nyilvántartott adataidról egyébként a Szerencsejáték Felügyelettől, illetve a játékszervezőtől is kérhetsz tájékoztatást.

Milyen egyéb teedőid vannak?

Önmagad kitiltása kezdésképpen nagyon jó, viszont ne feledd, hogy ez még csupán tüneti kezelés. A Feeling Lucky csapata azt tanácsolja, hogy keress minél hamarabb professzionális, szakszerű segítséget! Napjainkban már többféle segítő szervezet közül választhatsz. Eldöntheted azt is, hogy személyesen vagy inkább csoportban szeretnél gyógyulni.

Lehetőleg avasd be a környezetedben élő, Hozzád legközelebb álló embereket is azzal kapcsolatban, hogy le szeretnél szokni a káros szenvedélyedről. Kérd azoknak a segítségét, akikről tudod, hogy melletted állnak majd a bajban.

Lemondás a szerencsejátékokról

Ha már súlyos függőség alakult ki Nálad, akkor nem kizárt, hogy örökre le kell mondanod a játékról a visszaesés elkerülése érdekében. Tudjuk, hogy ez súlyos önkorlátozást jelent a részedről, viszont ez még mindig a kisebbik rossz ahhoz képest, hogy elveszítheted a családodat, a barátaidat, az egészségedet, a munkádat és az otthonodat is. Legyél felelősségteljes, töltsd ki a nyilatkozatot és kérj segítséget, ha úgy érzed, hogy erre van szükséged!