Skip to content

A szerencsejáték-függőség jeleinek felismerése

Szerencsejáték-függőség jelei

A szerencsejáték-függőség évről évre egyre több embert érint. Mindazonáltal nem mindig egyszerű felismerni ezt a betegséget, hiszen általában fokozatosan alakul ki. A Feeling Lucky csapata ezért is tartja fontosnak, hogy beszéljünk a szerencsejáték-függőség tüneteiről. Így Te is könnyebben észreveheted a problémát saját magadon – főleg abban az esetben, ha már most is azt gyanítod, hogy szenvedélybeteg vagy. Az alábbi lista természetesen nem teljes, de jó kiindulópontot jelent számodra. Ha pedig bebizonyosodik a függőséggel kapcsolatos gyanúd, akkor több helyen is kérhetsz segítséget. A gyógyulás soha nem egyszerű, de nagy eltökéltséggel lehetséges.

Ki számít függőnek?

Először is definiáljuk, hogy pontosan kit nevezhetünk szenvedélybetegnek. Egy ember onnantól kezdve számít függőnek, hogy a rendszeres szerencsejátékozás egyre nagyobb problémákat okoz az életében. Mindenkinek a saját belátására van bízva, hogy hol van az a határ, amin túl már függőnek érzi magát. Az alábbi pontok segíthetnek a probléma súlyosságának meghatározásában.

Szerencsejátékozás túlzott jelentősége

Ha azt veszed észre magadon, hogy a játék foglalja el az egyik legfontosabb helyet az életedben, az aggodalomra adhat okot. Amennyiben a munkád, a családod, a barátaid és az egyéb hobbijaid rovására szoktál szerencsejátékozni, akkor figyelj oda magadra, mert lehet, hogy nagy bajban vagy!

Konfiktusok a szeretteiddel

Ért már valaha kritika azzal kapcsolatban, hogy túl sokat szoktál játszani? Ha igen, akkor elképzelhető, hogy tényleg függőségben szenvedsz. Az egyre sűrűsödő konfliktusok, az izoláció, illetve a kapcsolatok megszakadása is azt jelezheti, hogy problémáid vannak.

Kontrollálás képtelensége

Bajban lehetsz akkor is, ha nehézségeket okoz számodra a játék abbahagyása vagy kontrollálása. Sok szerencsejáték-függő álmodozik arról, hogy egy napon majd képes lesz megszabni magának, hogy mennyit játsszon. Sajnos azonban ez a nap magától sohasem jön el, úgyhogy nem szabad sokáig halogatnod a segítségkérést.

Adósságok halmozódása

Ha azt veszed észre, hogy elmaradtál a számláid fizetésével a szerencsejátékozás miatt, az bizony súlyos problémát jelezhet. Ugyanilyen nagy baj az is, ha már nem tudod magadnak megvenni legalapvetőbb dolgokat sem. A függőség tünete lehet továbbá az is, ha már több ismerősödnek tartozol pénzzel a folyamatos szerencsejátékozás miatt.

Álomvilágban élés

Arra vágysz, hogy elmenekülhess a hétköznapok problémái elől? Gyakran álmodozol arról, hogy egy napon majd megütöd a főnyereményt, és minden gondod megoldódik az életben? Rendszeresen gondolsz arra, hogy mit csinálnál a pénzzel? A hétköznapokból való elmenekülés érdekében gyakran szoktál játszani? Akkor sajnos lehet, hogy szerencsejáték-függő vagy.

Nem akarsz megdolgozni a sikerért

Szintén bajt jelezhet, ha azt érzed, hogy Neked alanyi jogon jár a siker és a gazdagság. Eszed ágában sincsen megdolgozni értük, inkább egyszerű és gyors megoldásokra vágysz – ezért ülsz nap mint nap a nyerőgépek és a kártyaasztalok előtt. Eközben a szakmádban egyre sikertelenebb vagy, hiszen nem a munka segítségével akarsz meggazdagodni. Függőségre utaló jel lehet az is, ha nem akarsz felelősséget vállalni az életed alakulásáért, hanem inkább egyfajta gyermeki, éretlenebb állapotban szeretnél maradni.

Kellemetlen testi és lelki tünetek

A tested is mutathat arra utaló jeleket, hogy szerecsejáték-függőségben szenvedsz. Ilyenkor nyugtalannak és ingerlékenynek érezheted magadat abban az esetben, ha nem foglalkozhatsz eleget a szenvedélyeddel. Akár remegés, izzadás és agresszió is jelentkezhet Nálad ebben a helyzetben. Úgy érezheted, hogy egyedül akkor vagy biztonságban, amikor végre játszhatsz. Előfordulhat, hogy állandóan kialvatlannak érzed magadat a Benned lévő feszültség, illetve az éjjeli játék hatására. Hosszú távon az egészséged láthatja kárát annak, hogy folyamatosan a számítógép előtt ülsz.

Mi lehet a függőség következménye?

Ha nem kezelteted a szenvedélybetegségségedet, akkor elveszítheted az összes pénzedet, a munkádat, a lakhatásodat és az ingóságaidat. Zűrös ügyekbe keveredhetsz, aminek előbb-utóbb börtön lehet a vége. Az egészséged annyira megromolhat, hogy krónikus vagy végzetes betegségeid alakulhatnak ki. Olyan súlyossá válhatnak a mentális problémáid, hogy akár öngyilkosságba is hajszolhatod magadat. A számodra fontos emberek eltűnhetnek az életedből a függőséged miatt.

Mit tehetsz, ha azt gyanítod, hogy függő vagy?

Ebben a cikkben írtunk arról részletesen, hogy baj esetén milyen megoldási lehetőségek közül választhatsz. Egy viszont mindenesetre biztos: a kezelés csak akkor lesz hatásos, ha beismered magadnak, hogy komoly problémáid vannak. A belátás hiányában sajnos lehetetlen a gyógyulás. Ha viszont hajlandó vagy elismerni a függőségedet, akkor az első lépést már megtetted a megoldás felé vezető úton!