Skip to content

Texas Hold’em Póker Online

Egy halom zseton és egy ász pár

A Texas Hold’em a közösségi pókerjátékok koronázatlan királya. Manapság ezt a fajtát szokták alapértelmezett „póker” alatt érteni, habár több alfaja létezik mind a hagyományos, mind pedig az online kaszinókban. A játék népszerűségéhez tagadhatatlanul hozzájárul az a tény, hogy a Hold’em több egyszerű szerencsejátéknál ahol a vak véletlen dönt a győztesről. Amennyiben sikeres szeretnél lenni a kártyaasztalnál, nagyfokú stratégiai készségre, előrelátásra és önuralomra van szükséged. Persze egy csipetnyi szerencse sosem árt, nem beszélve egy kis szemtelenségről, már ha blöffre kerül a sor.

A Texas Hold’em gyökereit egyébként máig vitatják, de az tagadhatatlan, hogy a 20. század vívmánya, és az addig népszerű ötlapos pókert (5 Card Draw-t) váltotta. A játék Amerikából (azon belül is Nevada államból) indult hódító útjára, és az 1970-ben megrendezett első WSOP (World Series of Poker) bajnokság után az egész világ kedvence lett.

A Texas Hold’em szabályai

Póker onlineA Texas Hold’emet 2-10 játékos szokta játszani, habár matematikailag 22 játékossal is lehetséges lenne (viszont egy kör élvezhetetlenül hosszúra nyúlna, így érthető a korlátozás). A Hold’em alapszabályai a következőek: a játékban az 52 lapos francia kártyát használják, és minden játékosnak osztanak két „zárt lapot”, melyet csak ők láthatnak. Ezt követően az asztalra kerül először három nyílt lap (flop), majd égetés után egy (turn), végül megint égetnek egy lapot, mielőtt lerakják az utolsót (river). A játékosoknak ebből a hét lapból (két zárt + öt nyílt) lapból gazdálkodva kell kirakniuk a legnagyobb ötlapos kombinációt. A két zárt kártya leosztását követően indul az első licitkör, mely során a kisvak és a nagyvak (két pozíció, melyek folyamatosan vándorolnak a játékosok között) kötelező jelleggel beteszik az adott tétet, míg a többiek dönthetnek, hogy ők is megadják, emelnek, avagy eldobják a lapot. A flop, turn és rivert követően szintén licitkörök következnek, a végén pedig az összes bent maradt játékosnak meg kell mutatnia a kártyáját.

A Texas Hold’em változatai

A Hold’em népszerűségét erősíti, hogy a fent vázolt szabályoktól sokan eltérnek. Van, hogy a baráti társaság extra feltételeket iktat be az izgalmak növelésének érdekében (például ha valaki 2/7-es lapkombinációval a kezében nyer, akkor mindenkinek az asztalnál pluszba fizetnie kell neki az alaptétet). Természetesen a kaszinók és a netes szerencsejáték oldalak sem képeznek kivételt ez alól. A készpénzes játéknál szabadon csatlakozhatsz bármelyik asztalhoz, és akkor állhatsz fel, amikor csak neked tetszik, ilyenkor természetesen viszed az addigi nyereményed. A bajnokságokat azonban végig kell ülnöd, megszakítás esetén pedig üres kézzel kell távoznod. Emellett van, hogy a különböző versenyekhez egyéni szabályokat találnak ki, például kétszeres ütemben nő a nagyvak tétje. Manapság pedig egyre inkább dívik az a megoldás, hogy a Sit & Go versenyeknél a nyereményt egy véletlen számmal felszorozzák, de olyan is van, hogy a készpénzes játéknál dobás után rögtön új asztalnál találod magad.

Így néz ki egy tipikus játék a PokerStars-nál

Texas Hold’em a neten

Ma már értelemszerűen nem csak a helyi bűnbarlangokban vagy a kivilágított kaszinókban tudsz pókerezni. A különböző netes póker oldalak tárt karokkal várják az érdeklődőket. A legtöbb esetben egy letölthető alkalmazáson keresztül tudsz játszani, ám szerencsére ezek egyaránt elérhetőek asztali számítógépekre és okostelefonokra. Az alkalmazást elindítva választhatsz a különböző asztalok között. A Sit&Go, napi bajnokság, Freerool, általában mindenhol megtalálható, viszont sok helyen az sem ritka, hogy bizonyos mértékig ingyen játszhatsz, hála a tét nélküli zseton rendszernek. A netes póker egyik nagy előnye, hogy a baráti társaság anélkül összeülhet játszani, hogy ki-ki elhagyná a saját házát. Az online póker kapcsán azt nem árt tudni, hogy csakis legális oldalon szabad játszani. Mielőtt elhatároznád magad, mindig nézd meg a szolgáltató minősítését és működési engedélyét, hogy elkerüld a csaló oldalakat.