Skip to content

Gyakran ismételt kérdések a szerencsejáték-függőség témájában

Gyakran Ismételt Kérdések - Szerencsejáték-függőség

Mivel a szerencsejáték-függőséggel kapcsolatban még mindig nagyon sok a tévhit, ezért úgy látjuk, hogy hatalmas szükség van a félreértések tisztázására. Ebben a cikkben azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze, amiket a leggyakrabban tesznek fel az érintettek. Fontos kiemelni, hogy a kóros szerencsejáték-szenvedélyt komolyan kell venni, különben akár tragédiával is végződhet a történet. Ha a betegeknek már nem segítenek az önkorlátozó intézkedések, akkor önkizárásra, a játékról való teljes lemondásra, illetve szakemberi segítségre lesz szükségük. De előtte persze érdemes információt gyűjteniük a függőség mibenlétéről. Az alábbi kérdések megválaszolása a teljesség igénye nélkül történt, de a legfontosabb tudnivalók szerepelnek a cikkben.

Mi miatt okoz függőséget a szerencsejátékozás?

A kaszinók csillogása sok embert igézett már meg. Szinte mindenki álmodozott már hirtelen jött gazdagságról és anyagilag gondtalan életről. A tapasztalatok szerint sok ember amiatt válik függővé, mert könnyen és gyorsan szeretne pénzhez jutni. Vannak, akik a valóság elől menekülnek a szerencsejátékok gondtalannak tűnő álomvilágába. Mivel a felelősség-vállalás nem túl kellemes érzés, ezért sokan inkább egy olyan életet akarnak maguknak teremteni, ahol nem kell törődniük a tetteik következményekkel és ahol nekik minden alanyi jogon jár. Mások pedig arról álmodoznak, hogy népszerűbbek lehetnek annak köszönhetően, hogy sikereket érnek el a szerencsejátékok területén. A szenvedélybetegség alapjában véve érzelmi okokból alakul ki. Gondot jelent az is, ha valaki nem ismer konstruktív megküzdési stratégiákat, és emiatt a problémák jelentkezése esetén rögtön játszani kezd. A személyiség éretlensége, illetve a belső bizonytalanság is hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki szenvedélybeteggé válik.

A szerencsejáték-függőség betegségnek tekinthető?

Igen. Viszont ameddig a problémákkal küzdő egyén nem ismeri be magának, hogy szenvedélybeteggé vált, addig általában nem is lehet rajta segíteni. Nehéz azzal a fantáziával leszámolni, hogy a szerencsejátékozás mértéke kontroll alatt tartható. A legtöbben már csak egy-egy nagyobb mélypont után fordulnak segítségért. Sokan úgy vélik, hogy a függőség nem gyógyítható, hanem csupán kordában tartható. A szenvedélybetegség kezelése minden esetben szakemberi segítséget igényel. A problémát nem lehet csupán rossz szokásnak vagy akaratgyengeségnek tekinteni. Sajnos a tapasztalatok szerint még az egészségügyi dolgozók sem mindig tartják betegségnek a túlzott szerencsejátékozást, tehát szemléletváltásra van szükség ezen a területen.

A szerencsejáték-függőség genetikai eredetűnek tekinthető?

A szenvedélybetegségre való hajlam többek között genetikai tényezőkre is visszavezethető. Emellett ha valaki olyan környezetben nőtt fel, ahol a gondviselői valamilyen függőség rabjai voltak, akkor a családi minták miatt nőhet a rászokás kockázata. Ha az egyén megküzdési stratégiaként csupán a szerencsejátékozásba való menekülést látta otthon, akkor nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy később ő is játszani kezd.

Mi az oka annak, hogy egyes emberek hajlamosabbak a szerencsejáték-függőségre, mint mások?

Több olyan tényezőről is tudunk, ami növeli a függővé válás kockázatát. A már említett családi minták hatalmas szerepet játszanak ebben. A tapasztalatok alapján a diszfunkcionális környezetben felnőtt egyének is hajlamosabbak lehetnek a szerencsejáték-függőségre. Kielégítő emberi kapcsolatok hiányában sokan a biztonságot inkább a nyerőgépek világában keresik. A valódi célokkal nem rendelkező egyének is sok esetben válnak szerencsejáték-függővé. A szorongás és a stressz szintén hajlamosabbá teheti az embereket a függőségek kialakulására. A rossz anyagi helyzetben lévő személyek is gyakran érzik úgy, hogy a szerencsejátékok jelentik a megoldást a pénzügyi problémáikra. Persze a felsorolás ezzel még korántsem teljes, hiszen számtalan olyan tényező van, ami hajlamosabbá teheti az embereket a függőség kialakulására.

A korábbi szerencsejáték-függők képesek lesznek-e valaha elfogadható szinten játszani?

A szakértők azon a véleményen vannak, hogy sajnos nem. Hatalmas a visszaesés kockázata, ezért jobb inkább teljesen távolmaradni a szerencsejátékoktól abban az esetben, ha valaki korábban függőségben szenvedett. (Sőt vannak, akik úgy vélik, hogy az addikcióból nincs is végleges kiút.) A szenvedélybetegek a legtöbbször nem tudják megállni azt, hogy ne lépjék át a határvonalakat, ami általában katasztrofális következményekhez vezet. Ezt azt jelenti, hogy a problémákkal küzdő egyénnek örökre kontrollálnia kell magát.

Mennyire gyakori a szerencsejáték-függőség?

Az internet térhódítása óta egyre könnyebb hozzáférni a kaszinók és a sportfogadási oldalak kínálatához. Ennek következtében korunkban igen gyakorinak számít a szerencsejáték-függőség. A fiatalok közül is egyre többen válnak érintetté. Mivel a kultúránk gyakran hangsúlyozza a gyors és könnyű meggazdagodás fontosságát, ezért egyre többen vannak azok, akik nem szeretnék végigjárni a szamárlétrát, hanem inkább instant megoldásokra vágynak. Erre jelent eszközt a szerencsejátékozás, hiszen sokan azért válnak függővé, mert egyik napról a másikra akarnak meggazdagodni. Másrészt azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az emberek rengeteg lelki problémától szenvednek. A szerencsejátékok pedig látszólag tökéletes alternatívát kínálnak a bennük lévő űr kitöltésére.

A szerencsejátékok mindegyik típusa ugyanolyan addiktív?

Igen. Ez azt jelenti, hogy a nyerőgépezés, a kártyázás, a sportfogadás és az egyéb játékok esetén is fennáll a függőség kialakulásának valószínűsége. Részegítő érzés, amikor a játékos nyer egy bizonyos összeget. Természetesen az illető arra vágyik, hogy újra és újra jutalmat kapjon. Ez azonban a legtöbb esetben nem következik be, ráadásul súlyos függőség alakul ki az egyénnél.

Milyen tünetei vannak a szerencsejáték-függőségnek?

Ha valaki úgy érzi, hogy a játék egyre nagyobb hatást gyakorol az életére, az már a függőség előjele lehet. Egy szenvedélybeteg nehezen tudja magát kontrollálni, és egyre több pénzt öl bele a szerencsejátékozásba. Nem ritka, hogy hazudni kezd a környezetének. Sokszor maga előtt is tagadja, hogy függőséggel kapcsolatos problémája lenne. Egyre nagyobb mértékű eladósodás jellemző rá. A magánélete szépen lassan leépül, a hozzátartozói elfordulnak tőle. Az egészségügyi problémák megjelenése is arra utal, hogy egyre jobban elhatalmasodik az egyénen a függőség. A szenvedélybetegek rengeteget gondolnak a játékra és stresszessé válnak, ha más dolgokkal kell foglalkozniuk.

Van-e kiút a szerencsejáték-függőségből?

Igen. A megoldás megtalálása soha nem könnyű, de sok embernek sikerült már kilábalnia a szenvedélybetegségéből. Általában komplex segítségre van szükség a probléma megoldásához. A gondolkodásmód, illetve a minták megváltoztatásável lehetséges a szerencsejáték-függőségből való kilábalás. Fontos a nyitottság az új megküzdési stratégiák kialakítására. A betegnek hatalmas akaterőre van szüksége a kiút megtalálása érdekében. Minél hamarabb érkezik a segítség, annál jobb, hiszen egy teljesen szétzilált életet már nem könnyű újból felépíteni.