Skip to content

Fogadási Gyakran Ismételt Kérdések

Egy virtuális labda a gólhálóban

Ha sportfogadásra terelődik a szó, sokan elbizonytalanodnak, hiszen úgy gondolják, ez csak és kizárólag a sportfanatikusok területe. Pedig az igazság az, hogy a fogadást legtöbben nem pénzszerzés céljából űzik. Épp ellenkezőleg, kedvenc csapatuk iránti szeretetük motiválja őket, hiszen így szeretnék kimutatni a támogatásukat. Ráadásul az online fogadás térnyerésével ez az élmény egyre többekhez juthat el. Persze az első lépések sokakat elbizonytalanít, míg mások ferde szemmel néznek az online rendszerre, mondván az biztos csal a háttérben. A kétségek eloszlatásának érdekében összeállítottunk egy rövid kérdezz-felelek szekciót, hogy ezzel is segítsünk neked kiigazodni a nemzetközi sportfogadás kusza labirintusában. Itt megtalálod a választ a legégetőbb kérdésekre, és olyasmit is megtudhatsz, amire eddign nem is gondoltál. A tudás birtokában pedig bátrabban vághatsz neki a megfelelő sportfogadó oldal felderítésének. Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed, és készen állsz belevetni magad a sportfogadás világában, a bemutatóink közt releváns értékeléseket találhatsz.

Kérdések és válaszok

Online fogadás

Milyen előnyei vannak az online fogadásnak?

A virtuális bukméker oldalak nem hiába büszkélkedhetnek egyre nagyobb népszerűséggel. Az online szolgáltatás előnye, hogy sokkal több emberhez tudja eljuttatni a fogadás élményét. Míg régen kis totózókba jártak az emberek, ma már nem kell kimozdulnod otthonról, hogy megtedd a kedvenc csapatod. Sőt, hála az okostelefonoknak, már útközben vagy ebédszünet alatt is köthetsz fogadást. Az online rendszer mellett szól az is, hogy az Interneten számtalan segédletet, bevezetőt és magyarázatot olvashatsz, a sportkommentárokról már nem is beszélve. Így azok is belekóstolhatnak a tippelés örömeibe, akiknek eddig még nem hallottak róla. Végül, de nem utolsó sorban a netes fogadó oldalak rengeteg akcióval és csatlakozási bónusszal várják az embereket, amiket kihasználva magasabb kezdőtőkével vághatnak neki a fogadásnak.

Megbízhatok-e a netes fogadó oldalakban?

Igen, de azért nem árt az óvatosság. Érdemes egy kicsit utánajárni a kiszemelt bukmékernek, mielőtt elkötelezed magad. A működési engedélyt mindenképp ellenőrizd le. Ez egy hosszú karakterszám, amelyet a webhely alján szoktak feltüntetni. Az engedélyt többnyire Máltán állítják ki. Persze az sem árt, ha meglátogatsz néhány fórumot, és elolvasod a többi játékos tapasztalatait arról, hogy mennyire készséges az ügyfélszolgálat, valamint betartják-e a kifizetési határidőket. A mi bemutatóinkat is érdemes megtekinteni, lévén szakértőink csak és kizárólag szabályosan működő fogadó oldalt mutatnak be.

Hogyan találhatok rá az igényes bukmékerekre?

Igényes fogadó irodát szerencsére nem túl nehéz találni, lévén a népszerű szerencsejáték oldalak adnak a minőségi élményre. Amennyiben gyakran látogatod a sportoldalakat, a reklámok közt már biztos találkoztál egyik-másik webhely reklámjával. Ez szintén igaz a kártyabajnokokra, lévén sok pókerszolgáltató – köztük az Unibet és PokerStars – lehetőséget nyújt a fogadásra is. Amennyiben ezek a lehetőségek elkerülték a figyelmedet, akkor alternatívaként ajánljuk a Feeling Lucky szakértők által írt bemutatóit. Itt egy rövid összefoglalót olvashatsz az egyes oldalak erősségeiről és gyengéiről, így el tudod dönteni melyik felel meg az elvárásaidnak.

Vajon legális, ha nemzetközi oldalakon fogadok valamelyik sportra?

Természetesen. Az Szjtv nyíltan kimondja, hogy szabadon igénybe lehet venni azon szerencsejáték oldalak szolgáltatását, amelyeket legálisan, törvényi szabályok szerint szerveznek, és a Nemzeti Adó és Vámhivatal korábban engedélyezett. A NAV oldalán külön meg lehet tekinteni azon oldalak listáját, melyek jelenleg korlátozva vagy blokkolva vannak. Minden olyan nemzetközi bukméker oldalra regisztrálhatsz, amely nem szerepel a listán. A blokkolt oldalak egyébként is egy üzenetben figyelmeztetnek, így még véletlenül sem tudsz törvényszegést elkövetni.

Miből származik a fogadó oldalak nyeresége?

Abból a pénzből, amit te elbuksz. A szerencsejáték oldalak nagy mennyiségű vagyon felett rendelkeznek, lévén a számlafeltöltéssel virtuális összeg jelenik meg a számládon. Természetesen időről időre ki kell fizetniük a nyereményedet, de az okosan kombinált szorzókkal és a nem várt helyzetekkel így is bőséges haszonra tesznek szert.

Melyik netes fogadóiroda a legjobb?

Erre a kérdésre igazán csak te tudhatod a választ. Ugyan a bukméker oldalak ugyanazon szisztéma szerint működnek, az elérhető sportágak kínálata, valamint a fogadási lehetőségek változatossága minden esetben más. Vannak egyszerűbb oldalak, amelyeket pár perc alatt átláthatsz, míg máshol bonyolult menükbe rendezték a különböző kategóriákat. Van, ahol modern dizájnt alkalmaznak, míg máshol a régimódi totó újságokhoz hasonlóan annyi infót zsúfolnak egy helyre, amennyit lehet. Az extra szolgáltatások terén is vegyes képet mutat az ipar: az élő fogadás mindenhol adott, az élő közvetítés azonban ritkaság számba megy. Emellett az akciókról és bónuszokról sem szabad megfeledkezni. Minden azon áll vagy bukik, hogy neked mik az igényeid.

Mi alapján határozzák meg az internetes bukmékerek a szorzókat?

A nyerési szorzókat, akárcsak a valóságban, statisztikai alapon határozza meg a rendszer. Amikor két csapat egymásnak feszül, a fő szempont az egyensúly megtartása. Az erősebb csapat mindig szerényebb szorzót kap, hiszen rájuk várhatóan többen fognak fogadni. A gyengébb csapat viszont jóval magasabb szorzóval büszkélkedhet, ami sokakat arra ingerel, hogy kockáztassanak. A fogadóirodák persze a haszonkulcsra játszanak, és a favoritot mindig alulárazzák.

Mit nevezünk élő fogadásnak, és mire jó?

Az élő fogadásnál a téteket nem zárják le a mérkőzés kezdetekor, és sokszor egészen a végső sípszóig megteheted a tippedet. Az élő fogadás komoly taktikai készséget igényel, viszont nagyobb mértékben ura lehetsz a helyzetnek. Akár azt is megteheted, hogy egy kritikus helyzetben átpártolsz a másik csapathoz, és megváltoztatod az általad bejelölt győztes csapatot. Ilyenkor persze a nyereményalapod is csökken, de legalább nem bukod el a pénzed. Az élő fogadás nem minden sportágnál érhető el, főleg a népszerű labdajátékoknál (foci, kosár, tenisz stb.) lehet rá számítani.

Mi a legkisebb és legnagyobb összeg, amiben fogadhatok?

Ez szintén olyan dolog, ami erősen függ az általad választott bukméker oldaltól. Többnyire nem vagy arra kényszerítve, hogy a fél lakásod feltedd egy selejtező mérkőzésre. Sokszor 20-30 Ft-os tétekkel is kezdhetsz, ha nem vagy biztos a dolgodban. Ami a plafont illeti, úgy 1 millió forintnál többet nemigen szoktak engedélyezni.

A sporton kívül más eseményekre is köthetek fogadást?

Még szép. Bár a „Sport” kategóriába sorolják őket, nem ritkán felbukkannak olyan kategóriák is, mint a Politika, vagy Szórakozás. Előbbinél az amerikai elnökválasztás győztesére köthetsz fogadást, vagy megjósolhatod az európai parlament befutó pártját. Szórakozás címszó alatt népszerű tehetségkutató műsorok győzteseire fogadhatsz, de ide sorolják sokszor a sakkot vagy az Eurovíziós Dalfesztivált is.

Melyik sportágra érdemes fogadni?

Amelyiknél biztos vagy benne, hogy a csapatod győzni fog. Viccet félretéve, a sportfogadói irodákban a népszerűségi versenyt kétség kívül a labdarúgás vezeti. Ebben a kategóriában találod a legjobb szorzókat és legjobb akciókat is. Ezt követi a tenisz és kosár. Az olimpia idején felélénkül az atlétikai és úszó mezőny is, így nem árt figyelemmel követni az éppen aktuális trendeket. Ami még jó pénzt ígér, az lóverseny. Ugyan nem minden helyen foglalkoznak vele, ez a sportág mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvend.

Bónuszok és akciók

Mit nevezünk üdvözlő bónusznak?

Az üdvözlő bónusz egyszeri ajánlat, melyet a frissen regisztrált játékosok vehetnek igénybe. Az akció lényege, hogy az embereket a nagy értékben kötött fogadásra motiválják. Ennek érdekében sokszor egy kiemelt befizetési bónuszt ajánlanak, vagy pedig visszafizetik az összeget, ha az első tipped nem jön be. Fontos tudni, az ilyen módon kapott „pénz” ingyen fogadási kuponként jelenik meg a számládon, vagyis csak azután kapod kézhez, ha már többször átforgattad.

Mi a befizetési bónusz?

A befizetési bónusz egy közkedvelt módja annak, hogy a nemzetközi oldalak új tagokat toborozzanak. Lényegében arról szól, hogy az első befizetésed értékét megsokszorozzák. A bónusz értéke oldalanként változik, de a bevett módszer az átutalás összegének megduplázása. Tehát befizetsz 20 000 Ft-ot, de a virtuális számládon 40 000 Ft jelenik meg. A befizetési bónuszra két megkötés vonatkozik: egyrészt a számlafeltöltésnek el kell érnie egy bizonyos összeget, másrészt a duplázás csak egy adott szintig érvényes. Amennyiben a plafon 100 000 Ft-ban lett meghatározva, akkor az ezt meghaladó befizetéseket már nem duplázzák meg, hanem a maximálisan kiosztható összeget írják jóvá.

Milyen visszafizetési akciók vannak?

A visszafizetési vagy „cashback” ajánlatok szintén örökzöldnek számítanak a nemzetközi sportfogadó irodákban. Ezek többnyire a népszerű sportágakhoz, például a labdarúgáshoz vagy a kosárlabdához kötődnek. A rendszer ilyenkor felajánlja, hogy visszafizeti a fogadásod bizonyos részét, ha egy megszabott feltétel teljesül. Egyes szolgáltatók például visszaadják a pontos eredményre és a teljes idős állásra feltett pénzed egészét, ha egy focimeccs gól nélkül zárul le, vagy ha hosszabbítás után esik gól. Az apró betűs részek persze nem maradhatnak el, így érdemes az ajánló szövegen túl a részleteket is elolvasni.

A fogadás menete

Feltétlen szükséges egy program letöltése a fogadás megkezdéséhez?

Erre a kérdésre adott válasz valójában rövidebb, mint maga a kérdés: nem. Azok a netes bukmékerek, akik csak és kizárólag sportfogadással foglalkoznak, szinte sosem rukkolnak elő asztali klienssel, lévén a program semmilyen előnyt nem nyújt a böngészős verzióhoz mérten. Arról nem is beszélve, hogy sokan szeretnek utána olvasni a neten a pontos statisztikáknak, így egy külön alkalmazásból való ki- és belépés csak idegesíti őket. Persze vannak olyan szerencsejáték oldalak, akik a fogadás mellett nyerőgépeket és póker szobát is üzemeltetnek. Ők sokszor egy kliensbe sűrítik a három a játékmódot (jó példa erre a PokerStars). Külön program használatára azonban sosem vagy rákényszerítve.

Mobilról is alkalmam nyílik a játékra?

Még szép! Viszont nem árt tudni, hogy a nagy betűkkel reklámozott „Mobil verzió” nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szolgáltató saját alkalmazással rendelkezik. A legtöbben megelégednek egy mobilbarát, vagy mobil kompatibilis verzióval. Ez a megoldás persze nem nélkülözi az igényességet, sokan teljesen átszabják a webhely arculatát, hogy a menük kezelése jobban kedvezzen az érintőképernyős használatnak. A letölthető okostelefonos alkalmazás azért ritka, mert az Android jelenleg nem engedi a valódi pénzes szerencsejáték appok feltöltését a Google Store-ba.

Visszanézhetem valahogy azt a mérkőzést, amelyre fogadtam?

Igen, erre van lehetőség, bár nem mindenhol. Az Unibet például felkínálja az élő közvetítés funkcióját, ahol szabadon nyomon követheted az élő mérkőzés alakulását. Ez persze csak a legnépszerűbb sportágak nemzetközi bajnokságaira igaz. Szörf döntőt ritkán szoktak élőben közvetíteni, viszont a labdarúgás Európa Ligája rendszeresen felkerül a terítékre. Ez persze egy igen költséges megoldás (főleg a szolgáltatónak). Mások ezt élő rádiós közvetítéssel igyekeznek pótolni. Megemlítenénk viszont a TippmixPro-t, ahol az oldalon figyelemmel kísérheted a mérkőzés alakulását egy virtuális táblán keresztül. Ugyan magát a játékosokat nem látod élőben, a szemléltető ábra folyamatosan frissíti az események alakulását, így nem maradsz le semmiről.

Mi történik, ha a tétek megadása közben elmegy az Internetem?

Emiatt ne fájjon a fejed. A sportfogadó oldalak egy gyorsmentés funkcióval lettek felszerelve, amely a háttérben szépen rögzíti a lépéseidet. Amennyiben véglegesítettél egy fogadást, az kőbe lett vésve. Ha konkrétan a véglegesítés előtt megy el az Internet, akkor is megmaradnak a szelvényen található tételeid, és a kapcsolat helyreállta után ott folytathatod, ahol abbahagytad.

Be- és kifizetés

Hogyan tölthetem fel a számlámat?

Tranzakció tekintetében minden szerencsejáték szolgáltató – így a sportfogadó oldalak is- igyekeznek a lehető legkényelmesebb és legszélesebb megoldást nyújtani. A virtuális számládra utalhatsz pénzt közvetlenül a bankon keresztül, vagy bevetheted a bankkártyád (Visa és MasterCard kivétel nélkül mindenhol elfogadott). A nemzetközi fogadó irodáknál népszerűek még az úgynevezett e-pénztárcás megoldások is. PayPal, Skrill, Neteller, Abaqoos: néhány példa az olyan szolgáltatásra, amely segítségével gyorsan és könnyen tudsz pénzt mozgatni egy adott számlára.

Miként lehet kifizetést igényelni?

Erre a számlázás menüpontban adódik lehetőséged. Itt beállíthatod a tranzakciós csatornát, és megadhatod a kifizetésre vonatkozó összeget. Mielőtt azonban kézhez kaphatnád a pénzed, néhány szempontot figyelembe kell venned. Egyrészt igazolnod kell a valós személyazonosságod egy személyes dokumentum (jogosítvány, személyi stb.) fénymásolatával. Másrészt kifizetési típusonként változik, hogy mennyi pénzzel kell rendelkezned ahhoz, hogy egyáltalán elindíthasd a folyamatot. Van ugyanis egy minimum határ. Végül pedig kalkuláld be az ügyintézéssel kapcsolatos késlekedést is, ami 1-5 napig terjedhet.

A nyereményem után kell adózni?

Nem, úgyhogy emiatt ne is aggódj. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény értelmében mentesítve vagy az adózás kötelezettsége alól, amennyiben legálisan működő és szabályosan szervezett sorsolásos játékból, játékkaszinóból, bukmékeri rendszerű fogadásból, lóversenyfogadásból, bingójátékból, kártyateremben szervezett kártyajátékból, valamint a távszerencsejátékból szerezted a nyereményed.