Skip to content

Omaha Hold’em Póker Online

Omaha lapok a kézben

Az Omaha Hold’em, vagy egyszerűen csak Omaha, a népszerű Texas Hold’em egyik változata, melyet bár nem övez akkora érdeklődés, de legalább olyan szórakoztató és nem kevésbé igényel jó stratégiai készséget. A legtöbb pókerjátékhoz hasonlóan itt sem lehet pontosan behatárolni az eredetet. Valószínűleg egy baráti társaságnak köszönhetjük, akik az izgalom kedvéért csavartak egyet az addigra már unalomig ismert Texas Hold’em szabályain. A köztudatba akkor robbant be az Omaha, amikor a profi pókeres Robert Turner megmutatta a játékot Billy Lloyd pókerlegendának a las vegas-i Golden Nugget Casino-ban. A játékot egy darabig Nugget Hold’em-ként ismerték, és csak később keresztelték át Omahára nebraskai Omaha városa után. Manapság már nemcsak a kaszinókban lehet Omahát játszani, hanem az Interneten is, sőt mostanra több alváltozata is létezik.

Az Omaha szabályai

Mivel az Omaha eredetileg a Texas Hold’emből nőtt ki, így nem meglepő módon annak alapszabályait érintetlenül hagyja, és csupán néhány helyen újít. A játékban ugyanúgy megtalálható a kisvak és nagyvak, valamint a körnek is ugyanazok az állomásai (osztás, licitkör, flop, licitkör, turn, licitkör, river, licitkör, mutatás). Az Omaha legjelentősebb újításának az számít, hogy a játékos kezében nem kettő, hanem négy zárt lap van. Ettől függetlenül továbbra is csak kettő zárt lapot használhatnak fel, míg az asztalon lévő öt nyílt lapból csak hárommal egészíthetik ki a lapkombinációjukat. Az Omaha ebből kifolyólag sokkal nagyobb teret enged a meglepetéseknek és a blöffölésnek. Mivel mindenki kezében négy lap van, így nagyobb eséllyel indulsz a magas értékű lapkombinációkra, ám ugyanez igaz az ellenfélre is. Az érdemes kiemelni, hogy a laperősség megegyezik a Texas Hold’em-ben használttal.

Omaha játszma

Az Omaha változatai

A kártyajátékok egyik fő ismérve, hogy minden asztaltársaság másképp játssza őket. Ez különösen igaz az Omahára, amely eleve úgy indult, hogy néhányan két extra lappal játszották a Texas Hold’emet. Persze miután divatba jött az Omaha, annak is megjelentek a módosított változatai. Ezek közül kettőt emelnénk ki, melyek gyakran felbukkannak a netes kaszinók felhozatalában. Az Omaha Hi/Lo érdekessége, hogy a legmagasabb kombinációval rendelkező játékos csak a pot felét kapja meg, míg a másik felét a legkisebb kártyakombináció tulajdonosa teheti zsebre. Utóbbinak viszont az a kitétele, hogy az öt lapból egyik sem lehet nagyobb nyolcasnál, és már a pár is kizáró tényező. Ha nincs érvényes alacsony kéz, akkor az egész pot a győztesé. A másik érdekes változat a Holdem/Omaha, ahol a játékosok felváltva játszanak Omaha és Texas Hold’em köröket, a rájuk érvényes szabályokkal, természetesen. Nem összekeverendő az Omaha Hold'emmel, ami az Omaha hosszabb neve.

Omaha a neten

Omaha játszma a netenAz Omaha népszerűségét mutatja az is, hogy mára elengedhetetlen részét képezi a netes póker oldalaknak, sőt a Hi/Lo és Holdem/Omaha verziók is egyre több helyen bukkannak fel. Több előnye is megvan annak, ha az ember a neten játszik. Egyrészt nem kell kimozdulnod otthonról, sőt, a mobilos alkalmazásnak hála akár út közben is játszhatsz. Ennél fontosabb azonban, hogy rendszer pontosan van automatizálva, ami nagy előny az enyhén komplikáltabb szabályú kártyajátékoknál. A baráti játszmákban megesik, hogy a felek elszámolják magukat, ám az online játék esetében a rendszer mindenre figyel. Ez különösen a Hi/Lo esetében előnyös, hiszen így pontosan számon van tartva, hogy mikor érvényesül az alacsony kéz. A Holdem/Omaha esetében pedig a rendszer figyel a megfelelő laposztásra, és kijelzi számodra, hogy éppen melyik játékmód van érvényben.